Mikä ihmeen Kalenat?

Parittomina vuosina Lappeenrannassa järjestettävä Kalenat on Suomen suven merkittävin lasten ja nuorten kansantanssifestivaali. Tapahtuma kokoaa nauttimaan kansantanssista ja kaupungista arviolta tuhat kansantanssin taitajaa ympäri Suomea. Seuraavan kerran Kalenoita vietetään Lappeenrannassa 12.-15.6.2025.

Kalenat on tanssin riemua ja ilotulitusta! Kansantanssi näkyy eri tavoin kaupungilla, Kalenakammarin esityksissä ja pääjuhlassa. Kalenat on tuttu jo 1970-luvulta, ja joka vuosi se on tarjonnut kaupungille jotain uutta.

Kalenoiden historia juontaa tapahtumana 70-luvulle. Eteläkarjalaisen nuorisoseuratyön historiikissa kerrotaan, että tapahtumana Kalenat sai alkunsa 1974 eteläkarjalaisilla maakuntajuhlilla. 90-luvulla maakuntajuhlaperinne hiipui, mutta vuonna 1999 Kalenat otettiin lasten ja nuorten kansantanssitapahtuman käyttöön: syntyi Lasten Kalenat. Nykyisin puhumme jälleen tuttavallisesti ja lyhyesti Kalenoista.

"Kalena-sana on lähtöisin venäjän kielen polvi-sanasta ja sen muunnon on tarkoittanut myös eräänlaisia nurkkatansseja. Viipurin puolessa on juhlista käytetty myös ruotsalaisperäistä kalassit-nimitystä. Kannaksella kalenoilla on ollut yleisesti hauskanpidon ja juhlimisen merkitys, sanottiinhan 'olnii mukavat kalenat jottaha', kun tultiin onnistuneesta juhlasta kotiin." 
– Oikiil assiil – eteläkarjalaisen 
nuorisoseuratyön historia